Olympiastadion

Olympiastadion sai takaisin vanhan loistonsa – tekniikka päivittyi tähän päivään

Helsingin Olympiastadionin massiivinen perusparannus- ja uudistamishanke kesti lähes neljä vuotta. Se aloitettiin vuoden 2016 alussa ja avajaisia juhlittiin koronapandemian määrittelemin menoin elokuussa 2020. Assemblin oli perusparannusprojektissa mukana sähköteknisenä projektinjohtourakoitsijana vuodesta 2017.

Vuonna 1938 rakennettu Olympiastadion on kiinteä osa Suomen urheilun ja arkkitehtuurin historiaa. Jopa maailman kauneimmaksi Olympiastadioniksi nimetty areena sai alkunsa 1930-luvulla pidetystä arkkitehtikilpailusta, jonka voittivat arkkitehdit Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti. Heidän ehdotuksensa edusti puhdaslinjaista funktionalistista tyylisuuntaa ja vei kilpailun voiton. Loppu on historiaa.

Olympiastadionin uudistuksen päämääränä oli luoda vanhaa kunnioittava, mutta kaikin tavoin uudistettu kokonaisuus, joka tarjoaa elämykselliset puitteet yhteisten muistojen rakentamiseen myös tulevaisuudessa.

Kokonaisvaltainen uudistusurakka

Uuden vuosituhannen alkupuolella kartoitettiin Olympiastadionin kuntoa ja päädyttiin siihen, että pienet korjaukset eivät riitä, vaan tarvitaan massiivinen perusparannus- ja uudistamishanke. Hankkeen sähköteknisenä projektinjohtourakoitsijana toimi Assemblin. Muut projektinjohtourakoitsijat olivat rakennusteknisissä töissä Skanska ja LVIA-tekniikan osalta Are.

Uudistuksessa Olympiastadion muuntautui urheiluareenasta monitoimiareenaksi, kun kaikki sen talotekniset järjestelmät uusittiin. Assemblin aloitti sähkötyöt työmaalla vuoden 2017 kesällä ja sai työnsä päätökseen kesällä 2020.

Sähkötekninen projektinjohtourakka sisälsi kaikkien sähköteknisten järjestelmien uusimisen. Valaistuksen uusimisessa asennettiin 6 500 valaisinta eri puolille stadionia. Kenttävalaistusjärjestelmä toteutettiin uusimmilla LED-valonheittimillä, joita asennettiin yhteensä 230 kpl.

Assemblin vastasi myös Olympiastadionin telejärjestelmien uusimisesta tämän päivän tarpeiden mukaiseksi. Kokonaisuuteen kuului niin turvallisuuteen liittyviä valvontajärjestelmiä kuin äänentoistoon, tulostauluihin, ajanottoon ja valaistuksen ohjaukseen liittyviä järjestelmiä.

– Assemblinin historian ylivoimaisesti suurimpaan projektiin liittyy luonnollisesti paljon onnistumisia, niin pieniä kuin suuriakin. Tässä voidaan nostaa esiin esimerkiksi kenttävalaistuksen järjestelmätoimituksen kilpailutus ja toteutus, toteaa kohteen projektipäällikkö Roope Mutenia.

Poikkeuksellista yhteistyötä historiallisissa puitteissa

Olympiastadionin perusparannus oli yksi Suomen merkittävimmistä uudistamishankkeista, ehkä jopa suurin perusparannus Suomen historiassa. Kaikille hankkeeseen osallistuneille oli alusta asti selvää, että urakan kokoluokka vaatii poikkeuksellista venymistä kaikilta osapuolilta sekä saumatonta yhteistyötä.

Myös Assemblin valjasti mittavan urakan aikana hankkeeseen useita huipputekijöitä, jotka työskentelivät monipuolisen ja ison hankkeen parissa ammattitaidolla.

– Rakennuttaja oli jo hankesuunnitteluvaiheessa ymmärtänyt, että kohteen ainutlaatuisuus edellyttää tilaajan, urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden yhteistyötä läpi koko projektin. Tätä varten olikin luotu Big Room -työskentelymalli, joka jatkui läpi koko projektin, kertoo Assembinin sähköurakoinnin toimialajohtaja Antti Pessa.

Jokaisen projektin takana on huippuosaajia ja heidän osaamisensa pitää työmaiden pyörät pyörimässä. Olympiastadionin kohdalla tämä oli erityisen tärkeää hankkeen ainutkertaisuuden, laajuuden sekä kulttuurihistoriallisen arvon takia. Projektin toteutuksessa piti ottaa huomioon poikkeuksellisen paljon eri instanssien näkemyksiä ja muodostaa niistä paras mahdollinen kokonaisuus.

– Malliasennusten ja katselmusten määrä oli valtaisa. Kohteen suojeluaste asetti paljon haasteita nykyaikaisen talotekniikan integroimisessa vanhoihin rakenteisiin. Tilaaja ja hankkeen kaikki toimijat tekivät kuitenkin hyvässä yhteistyössä paljon töitä, jotta Olympiastadion saatiin toteutettua loppukäyttäjän tarpeiden mukaiseksi, toteaa Pessa.

Uudistetun Olympiastadionin ilme on kirkastunut

Elokuussa 2020 koitti vihdoin suuri päivä, kun remontoidun Olympiastadion ovet avattiin yleisölle. Uudistetun stadionin ulkoarkkitehtuuri rakentuu entistetystä 1930-luvun betoniarkkitehtuurista, 1950-luvun perusparannetuista osista sekä uudesta pohjoisesta stadiontorista yleisömyyntipisteineen. Valo, rakenteet ja materiaalit yhdistettynä käytettävyyteen ja koettavuuteen ovat stadionin arkkitehtuurin lähtökohta.

Julkisivujen uusittu ja korotettu puuverhous kätkee taakseen kaarteiden uudet katokset. Julkisivujen teräsosien yksityiskohdat on entistetty ja pellitykset toteutettu alkuperäisten mallien pohjalta. Teräs- ja puuikkunoiden karmit ja puitteet on kunnostettu, vanhat lasit on korvattu uusilla energiatehokkailla malleilla.

Uudistetulla stadionilla kävijälle on luotu esteetön ja selkeästi hahmotettava kokonaisuus ja sisätiloihin on palautettu toiminnallinen kirkkaus.

Uudistetun Olympiastadionin arkkitehtisuunnittelusta on vastannut työyhteenliittymä K2S ja NRT yhteistyössä ruotsalaisen arkkitehtitoimisto White Arkitekten ja hollantilaisen Wessel de Jonge kanssa.

– Olemme Assemblinilla iloisia ja ylpeitä, että saimme olla mukana tässä massiivisessa uudistamishankkeessa. Lopputulos on todella onnistunut, sanoo Pessa.

Lisätietoja

Sähköurakointi
Etelä-Suomi
Antti Pessa
antti.pessa@assemblin.fi 
Puh. 041 510 6549