Historiamme

Assemblinin historia

Assemblin on tärkeä osa talotekniikka-alan historiaa. Lukuisten menestysyritysten osaaminen, kulttuurit ja ihmiset ovat nivoutuneet yhteen ja muodostaneet sen, mitä Assemblin on tänään.

Assemblin Oy:n yritysostot Suomessa

Vuonna 2007 kotimainen sijoitusyhtiö Vaaka Partners ja neljän talotekniikkayhtiön avainhenkilöt muodostivat alalle uuden ison toimijan, EMC Group Oy:n (myöhemmin EMC Talotekniikan). Vuosina 2007-2012 EMC Talotekniikka osti peräti 12 yritystä.

1. Arealtec 
2. Uudenmaan Automatiikka-huolto
3. Taloman
4. Sähköliike Elvar
5. Helsingin Rakennus Site HRS Oy
6. Sortavalan Sähkö
7. Jyväs-Hana
8. Kaariputki
9. City-Sähkö
10. Emator
11. Sähköpalvelu Lautiainen
12. Rakennusliike Jatsi
13. LVI-asennus Welander
14. KHS-Talotekniikka

Vuonna 2016 EMC Talotekniikasta muodostui Suomessakin Assemblin Oy. Sen jälkeen olemme hankkineet seuraavat yritykset:

1. Trentec Team Oy
2. Suomen Kylmäpiste Oy
3. KK-Kylmäpalvelu Oy
4. Suomen Teollisuuskylmä Oy
5. Eltex Sähkö ja Automaatio Oy

Assemblin Oy:n sisaryritykset Suomessa:

1. Fidelix Oy
2. Tom Allen Senera Oy

Konsernin historiaa

90 toimipistettä Pohjoismaissa

NVS:stä kehittyi Ruotsissa valtakunnallinen LV-yritys. Vuonna 1980 se siirtyi yrityskaupassa ABV:lle, joka fuusioitui vuonna 1988 JCC:n kanssa ja muodosti nykyisen NCC:n.

NCC myi NVS:n vuonna 2002 pääomasijoitusyhtiö Segulahille, joka taas myi sen Tritonille vuonna 2006. Vuonna 2008 NVS siirtyi hollantilaisen tekniikkakonserni Imtechin omistukseen. Tuohon mennessä NVS:stä oli tullut orgaanisen kasvun ja useiden yritysostojen myötä yksi Pohjoismaiden johtavista LV-urakoitsijoista, jolla oli 90 toimipistettä Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Liiketoiminta-alueita olivat muun muassa NVS Sprinkler (spinklerit) ja NVS Industri (teollisuusputkistot).

Imtech jatkoi NVS:n avulla vahvaa panostustaan LV-urakointiin, ja Assemblin on kehittänyt sitä edelleen muun muassa uusilla yritysostoilla.

Brobergien kolme sukupolvea

Assemblinin sähköliiketoiminnan tarina sai alkunsa vuonna 1931, jolloin Ruotsin Örebrossa perustettiin NEA-niminen yritys. Perustajana oli Brobergin perhe, joka pyöritti liiketoimintaa kolmen sukupolven ajan. NEAsta tuli aikaa myöten yksi Ruotsin johtavista sähköurakointiin keskittyneistä yrityksistä.

NEA listautui pörssiin vuonna 1982, ja vuonna 2006 se siirtyi pääomasijoitusyhtiö Segulahin omistukseen. Näihin aikoihin NEA toimi sekä sähköurakoitsijana että sähkötuotteiden tukkurina, ja se oli jakautunut 13:een eri puolilla Ruotsia sijaitsevaan yhtiöön.

Vuonna 2010 NEA siirtyi yrityskaupassa Imtechille, joka oli jo aiemmin ostanut NVS:n. NEA muodosti Imtechin sähköliiketoiminnan, ja siitä versoi nykyinen Assemblin El -konserniyhtiö.

CAD-panostus tuottaa tulosta

Assemblin Ventilation -konserniyhtiön juuret ovat Malmössä vuonna 1999 perustetussa Sydtotal-yhtiössä, jonka yrittäjä Erling Pålsson perusti yhdessä viiden kollegansa kanssa. Liikeideana oli tarjota ”ilmanvaihdon ja mukavuusjäähdytyksen kokonaiskonsepti”. Se kattoi myös kokonaisurakat, joihin sisältyi lämmitys-, jäähdytys-, ohjaus- ja säätötekniikka. Yritys ryhtyi jo varhaisessa vaiheessa hyödyntämään tietokoneavusteista suunnittelua (CAD).

Strategiana oli kasvaa nopeasti perustamalla omia toimipisteitä eri puolille maata tai hankkimalla enemmistö paikallisista yhtiöistä.

Vuonna 2007 Sydtotal siirtyi Priveqin omistukseen. Sen jälkeen liikevaihto lähes kaksinkertaistui neljässä vuodessa, ja vuonna 2011 omistajaksi tuli Imtech. Nyt Assemblin jatkaa entisen Sydtotalin perintöä panostamalla ilmanvaihtourakointiin.

Assemblin syntyy ja jatkaa kasvuaan

Imtech Nordicin Suomen- ja Norjan-toimintaa vahvistettiin vuodesta 2008 lähtien vaiheittain täydentämällä NVS:n omistuksia uusilla yritysostoilla.

Vuonna 2015 Triton osti koko Imtech Nordicin ja sen kolme liiketoiminta-aluetta, jotka olivat LV-urakointi, sähköurakointi ja ilmanvaihtourakointi. Vuonna 2016 Imtech Nordic vaihtoi nimensä Assembliniksi. Ruotsissa konsernilla on yhä erilliset yhtiöt, jotka ovat keskittyneet LV-, sähkö- ja ilmanvaihtourakointiin. Suomen ja Norjan markkinoista vastaavat niin ikään erilliset konserniyhtiöt.

Assemblin on jatkanut kehittymistään ja laajentumistaan useilla yritysostoilla. Vuonna 2016 ostettiin Ruotsissa Polarluft (perustettu Eskilstunassa vuonna 2013), Deltagruppen (perustettu Uumajassa vuonna 1999) ja Skanska Installation (perustettu Malmössä vuonna 1966). Vuonna 2017 ostettiin lisäksi Kylkompanjon (perustettu Söderköpingissä vuonna 2012), Söderby Rör (perustettu Uppsalassa vuonna 1994) ja Ivarssons Rörläggeri (perustettu Askimissa vuonna 1923).

Koko tämä pitkä historiallinen matka on tehnyt meistä täyden palvelun asennus- ja palvelukumppanin, jossa yhdistyvät monialayrityksen vahvuus ja paikallisen yrityksen henkilökohtainen läsnäolo.