Padelkeskus Turku

Padelkeskus Turku

Lapti rakensi kansainvälisen tason liikuntakeskuksen Turkuun – IVA-urakat toteutti Assemblin

Turun Vähäheikkilään aukesi kesäkuussa 2023 kansainvälisen tason liikuntakeskus, jossa ratkotaan jatkossa myös padelin suomenmestaruudet. Rakennusliike Lapti Oy suunnitteli ja rakensi liikuntakeskuksen Turkulaiselle Jeopop Oy:lle. Hankkeen operaattorina toimi Åbo Padel Oy.  Assemblin toteutti kohteen IV- ja RAU-urakat.

Kuva: Havainnekuva Padelkeskuksesta, Lapti

Liikuntakeskuksen rakentaminen käynnistyi keväällä 2022 ja Assemblin Oy:n Turun yksikkö toteutti kohteen ilmanvaihto- ja rakennusautomaatiourakat. Liikuntakeskuksessa on 13 kenttää, noin 1 000 neliön kokoinen kuntosali, golfsimulaattori ja neljä saunatilaa. Lisäksi keskuksessa on koulutus- ja neuvottelutiloja sekä ravintola- ja myymäläpalveluita. Pääkentillä pelattavia otteluita voi seurata katsomosta, johon mahtuu lähes 300 henkilöä. Keskuksen bruttoala on noin 6 500 neliömetriä ja rakennuksesta tuli osittain kolmikerroksinen.

Energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota hiilineutraali Turku 2029 -ilmastolinjausten mukaisesti. Urheilukeskus on käytön aikana hiilidioksidipäästöiltään hiilineutraali ja energiaoptimoinnin avulla rakennuksen lämpöhäviöt minimoidaan. Rakennus lämmitetään ja viilennetään maasta saatavalla maalämmöllä eli geoenergialla. Rakennuttajan tavoitteena oli rakentaa premium-tason halli, jollaista ei muualta Suomesta eikä pohjoismaista löydy.

– Lapti Oy:n ja oman projektihenkilöstömme välinen yhteistyö on aina ollut mutkatonta ja erittäin toimivaa. Oli hienoa päästä toteuttamaan myös Padelkeskus yhdessä, toteaa Assemblin Oy:n Turun aluejohtaja Ari Oksanen.

Ilmanvaihdolla ja rakennusautomaatiolla on suuri merkitys urheiluhalleissa – tilojen ilmanlaatu on pysyttävä koko ajan hyvänä niin, että hiilidioksidipitoisuudet eivät ylity. Padelkeskus on varustettu nykyaikaisella rakennusautomaatiojärjestelmällä ja kymmenillä antureilla, joilla mitataan muun muassa hiilidioksidipitoisuuksia. Turhan ilmanvaihdon välttämiseksi kohteen ilmanvaihto on ohjattavissa tilojen käytön ja ilmanvaihdon tarpeen mukaisesti, koska käyttö vaihtelee.

– Tämä Padelkeskus ovat hyvä esimerkki kohteesta, joissa rakennusautomaatiojärjestelmän toiminnalla on erityisen suuri merkitys keskuksen käyttäjien viihtyvyyteen sekä energiatalouden optimoinnissa, toteaa Trentecin toimitusjohtaja Reima Nurmi.