Tulos haetaan energiatehokkaista investoinneista
Valon Kone Oy on kansainvälisesti toimiva VK-kuorimakoneiden ja niiden varaosien valmistaja, joka työllistää 80 henkeä. Asiakkaina ovat sahat ja vaneritehtaat ympäri maailmaa. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Lohjalla ja ne käsittävät neljä 70-80-luvuilla rakennettua hallia, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on n. 6500 m2.
Huono sisäilma oli ongelma
Hallien suurimman ongelman aiheuttivat sisäilman epäpuhtaudet, jotka työhygieenisten mittauksien mukaan ylittivät terveyden kannalta suositellut rajat. Hallit olivat myös energiataloudeltaan heikkoja ja niiden lämmitysratkaisut kuluttivat paljon energiaa.
Isoimman hallin (n. 5300 m2) lämmitys hoidettiin nestekaasusäteilylämmittimillä. Hallin ilmanvaihto oli pelkkää kohdepoistoa ja imua ilman, että tilalle tuli puhdasta korvausilmaa. Rakennuksen ovista, ikkunoista ja erilaisista rakenteiden vuotokohdista pääsi kylmää ilmaa sisään ja ilmanvaihto puhalsi lämpimän ilman ulos. Koska ilmanvaihto ei toiminut kunnolla, hengitysilma oli etenkin talvisin hyvin likaista. Maalaamon toimimaton ilmanvaihto lisäsi entisestään liuotinhuuruja hengitysilmaan. Vanhan lämmitysjärjestelmän sähkönkäyttö oli vuosittain n. 2,5 GWh ja nestekaasua kului n. 40 000–50 000 kiloa.
Ilmanvaihtojärjestelmä ottaa hukkalämmön talteen
Koska huonon sisäilman takia oli parannettava ilmanvaihtojärjestelmää, yritys kartoitti teollisuuden käyttöön sopivia järjestelmiä: ”Olimme jo tehneet tarkasteluja erilaisista ratkaisuista, kun Hannu Salminen otti yhteyttä ja kertoi ilmanvaihtojärjestelmästä, joka korvaisi myös lämmitysjärjestelmän”, kertoo Valon Koneen tuotantojohtaja Jukka Jurvanen.
– Totta kai kiinnostuimme kustannustehokkaalta kuulostavasta ratkaisusta. Kävimme yhdessä Hannun kanssa katsomassa vastaavissa konepajoissa käytössä olevia ilmanvaihtojärjestelmiä. Muiden käyttökokemukset vakuuttivat meidät ja päädyimme hankkimaan saman ratkaisun myös Valon Koneen halliin, Jukka jatkaa.
Projekti valmistui kesällä 2012. Uusittu hallin ilmanvaihto perustui syrjäyttävään ja lämmön talteen ottavaan Assemblinin teollisuuden ilmanvaihtojärjestelmään. Heti ensimmäisen käyttöönottopäivän jälkeen puhtaampi sisäilma oli havaittavissa ”nenätuntumalla”.
Tuotto tulee energiatehokkuudesta
Ilmanvaihtojärjestelmän ansiosta sisäilman laatu parani 100 % ja halli pysyy nyt tasalämpöisenä käyttäen hyväksi koneiden tuottaman hukkalämmön. Lämmityskuluissa säästö on vuosittain 30 000 – 40 000 €, koska erillistä lämmitysjärjestelmää ei tarvita. Automatiikka ja etäohjelmointi helpottaa järjestelmän säätämistä ja sen käyttökulut ovat alhaiset.
Myös investoinnin saama 25 %:n energiatuki oli tärkeässä roolissa. Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää yrityksille energiatukea sellaisiin hankkeisiin, jotka muun muassa edistävät energiansäästöä ja -käytön tehostamista.
– Stabiilin kasvun aikana yrityksen tuottoa haetaan mm. energiatehokkaiden investointien kautta. Ilmanvaihtojärjestelmän lisäksi panostamme hallien valaistuksen uusimiseen sekä katto- ja julkisivuremonttiin, jossa samalla lisäeristetään rakenteita, Jukka Jurvanen summaa lopuksi.
Ota yhteyttä
Etähallintapalvelut
Aki Nieminen
aki.nieminen@assemblin.fi
Puh. 040 9389 331