Svanmet Oy

Teollisuuden ilmanvaihtojärjestelmä puhdisti sisäilman raskasmetalleista

Svanmet Oy on vuonna 1994 perustettu metallialan yritys, jonka omistaa toimitusjohtaja Henrik Svanbäck. Yritys on erikoistunut säiliöiden ja teräsrakenteiden rakentamiseen teollisuuden sekä paikallisten yritysten tarpeisiin. Svanmet sijaitsee Uudessakaarlepyyssä ja se työllistää 15 henkilöä.

Konepajan hitsaushuurut sisältävät haitallisia aineita

Ruostumattoman ja haponkestävän teräksen hitsauksessa vapautuu konepajan sisäilmaan kromi- ja nikkelipartikkeleita. Ne eivät välttämättä ole silmin havaittavissa, mutta niiden määrät ihmisen elimistössä voidaan mitata. Kromi ja nikkeli kuuluvat terveysriskin aiheuttaviin aineisiin, joille on määritelty haitallisiksi tunnetut pitoisuudet (HTP) ja raja-arvot.

Työterveyshuollon vuosittaisessa tarkastuksessa huomattiin nikkeli- ja kromiarvojen nousseen työntekijöiden elimistössä tasolle 4, joka edellyttää työnantajalta toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Svanmetin 1000 m2:n kokoisen hallin vanhat kohdepoistoimurit eivät enää riittäneet poistamaan hitsaussavua. Siksi oli hankittava uusi ilmanvaihtojärjestelmä, joka vähentäisi tehokkaasti raskasmetalleja sisäilmasta.

Järjestelmän suodatinkennosto poistaa partikkelit

Toimitusjohtaja Henrik Svanbäck kartoitti erilaisia ratkaisuja ja törmäsi Alihankinta-messuilla Hannu Salmiseen, joka kertoi hänelle teollisuuden ilmanvaihtojärjestelmästä. Henrikiin teki vaikutuksen järjestelmän sähköinen suodatinkennosto, joka puhdistaa sisäilmasta hitsausmetallioksidihuurut, savukaasut, hionta-, valimo- ja metallurgiset pölyt sekä noen. Järjestelmä perustuu syrjäyttävään ilmanvaihtoon ja se voidaan asentaa niin uusiin kuin vanhoihin teollisuuskiinteistöihin.

Ilmanvaihtojärjestelmä toimitettiin Svanmetille avaimet käteen -palveluna sisältäen ilmaisen kartoituksen ja lähtötilannearvioinnin. Projekti valmistui vuonna 2011 yhdessä hallin uuden 500 m2:n laajennusosan kanssa. Järjestelmän tehokkuus todistettiin jo seuraavassa työterveyshuollon mittauksessa, kun raskasmetallipitoisuuksien havaittiin pudonneen työntekijöiden elimistössä alle suositeltujen raja-arvojen.

Puhdisti sisäilman ja puolitti lämmityskulut

Svanmet Oy:ssä on ymmärretty työntekijöiden hyvinvoinnin ja yrityksen kilpailukyvyn yhteys. Työolosuhteita parannettiin merkittävästi hallin paremman siivouksen, uusien hitsausmaskien ja tehokkaan teollisuuden ilmanvaihtojärjestelmän avulla.

Järjestelmään sisältyvä lämmön talteenotto puolitti myös hallin lämmityskustannukset. Itse järjestelmän huolto- ja ylläpitokustannukset ovat edulliset: F7 suodattimet vaihdetaan ja koko ilmanvaihtojärjestelmä huolletaan kerran vuodessa. Lisäksi järjestelmää voidaan helposti säätää tarpeen mukaan, jolloin säästyy sähköä.

Ota yhteyttä

Etähallintapalvelut
Aki Nieminen
aki.nieminen@assemblin.fi
Puh. 040 9389 331