Lappia-talo

Lappia-talon saneeraus suojellen Alvar Aallon arkkitehtuuria

Lappia-talon saneerauksessa toteutettiin 2013-2016 peruskorjaus ja laajennus, joka keskittyi teatteriin ja musiikkiopiston tiloihin. Lisäksi rakennettiin uusi maanalainen laajennusosa, johon tuli teatterin lavastamo.

Lappia-talossa toimii teatteri, musiikkiopisto ja Yleisradio Lappi. 

Projektin toteutuksesta vastasi Rovaniemen kaupunki muodostamallaan projektiorganisaatiolla. Assemblinin sähköurakka oli projektin kolmanneksi suurin urakka ja sisälsi sähköasennusten lisäksi teatteritekniikan kaapeloinnit ja turvajärjestelmät. Omat haasteensa projektin toteutukseen toi restaurointiin liittyvät vaatimukset.

Kaikki työ suoritettiin suojellen Alvar Aallon arkkitehtuuria. Esimerkiksi 700 alkuperäistä valaisinta purettiin pois, kunnostettiin ja asennettiin takaisin. Vaikka paljon vanhaa säilytettiin, niin jotain uuttakin toteutettiin: Lappia-talon katolle asennettiin led-revontulet, jotka valaisevat myös talon julkisivua.

Vaikka saneeraus kesti kaiken kaikkiaan kolme vuotta, oli investointi rahansa arvoinen. Arkkitehtuurinen ilme pystyttiin säilyttämään, ja uudella sähkötekniikalla saatiin korostumaan rakennuksen parhaat puolet.

-Sähköurakoinnilla on suuri merkitys juuri tämän tyyppisissä projekteissa, sillä toteutus vaikuttaa osaltaan niin teatterin esitystekniikkaan kuin  mekaniikkaan, ja sitä kautta valaistustyöskentelyyn ja näyttelijätyöhön, kerrotaan Assemblinilta.

Lisätietoja

Tekniset Palvelut
Mirka Vesaniemi
mirka.vesaniemi@assemblin.fi 
Puh. 040 566 9929

Pekka Latvala
Tilaliikelaitoksen johtaja
pekka.latvala@rovaniemi.fi
p. 050 569 8655 

Kuva: Rovaniemen kaupunki