KOy Ärrävaara

Energiaremontoitu Ärrävaara on entistä viihtyisämpi työpaikka

Energiansäästöhankkeen kohteena oleva Koy Ärrävaara on rakennettu pääosin vuonna 1974. Laajennuksia kiinteistöön on tehty kahdessa vaiheessa, 1986 ja 2009. Paitsi toimisto- ja tuotantotiloja, on kiinteistössä myös iso henkilöstöravintola ja edustustiloissa rakennusajan hengen mukaisesti uima-allas.

Aikansa standardien mukaisesti rakennetut 70-luvun liikerakennukset ovat usein varsinaisia energiasyöppöjä. Vuosikymmenten saatossa ovat niiden energiakustannukset nousseet merkittävästi rakennusajankohtaan verrattuna.

Osana syksyllä 2015 alkanutta perusteellista energiansäästöhanketta toteutettiin kiinteistössä alkuvaiheen kartoitus, jossa energiakustannukset selvitettiin perinpohjaisesti. Kartoitus paljasti, että kiinteistössä oleva tekniikka ei ole enää ajan tasalla energiatehokkuuden näkökulmasta. Kiinteistön vuosittaiset energiakustannukset olivat lähtötilanteessa jo yli 610 000 €. Tähän haluttiin parannus.

Energiakartoituksesta perusteelliseen kunnostukseen

Energiansäästötoimenpiteet kohdistuvat 1. vaiheessa n. 50 % kiinteistön pinta-alasta. Syksyn ja kevään 2016 aikana toteutetaan muun muassa kiinteistön ilmanvaihdon uusiminen, automaatiojärjestelmän uusiminen sekä lämmitysjärjestelmän ja valaistuksen osittainen uusiminen.

Olosuhdeparannuksena asennetaan kiinteistön kaakkois- ja eteläjulkisivun ikkunoihin aurinkosuojakalvot ja toimistotiloissa parannetaan sisäolosuhteiden hallintaa.

Ensimmäisen vaiheen toteutuksella saavutetaan n. 20 % vuosittaiset säästöt kiinteistön kokonaiskulutuksesta. Koko hankeen seurauksena kiinteistön kasvihuonepäästöt putoavat jopa n. 360 000 kgCO2/a.

– Paitsi säästöinä niin energiakustannuksissa kuin kasvihuonepäästöissä, parantuu olosuhdeparannusten myötä myös kiinteistön vuokralaistyytyväisyys. Lisäksi tekniikan vikatapaukset, seisokit ja huolto- ja ylläpitokustannukset pienentyvät huomattavasti, kerrotaan Assemblinilta.

Koy Ärrävaara

  • Rakennusvuosi 1974. Laajennukset 1986 ja 2009
  • Kiinteistön kokonaispinta-ala 37 653 m2
  • Kiinteistön kokonaistilavuus 196 925 m3
  • Energiakustannukset ennen hanketta n. 610 000 €/a
  • Korjausinvestoinnit n. 860 000 € (energiatukien jälkeen/ELY)
  • Laskennallinen säästö vuositasolla 104 000 €/a

Ota yhteyttä

Etähallintapalvelut
Aki Nieminen
aki.nieminen@assemblin.fi
Puh. 040 9389 331