Poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmällä energiat hyötykäyttöön
As Oy Puolalanrinne on yksi monista vanhemmista kerrostaloista, joissa on paljon piilotettua energiansäästöpotentiaalia. Puolalanrinteessä tehtiin päätös alkuvuodesta 2018, että kiinteistöön asennetaan poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä, jonka tarkoituksena on ottaa talteen poistoilmasta lämpöenergia ja käyttää tämä lämpö uudelleen kerrostalon lämmitykseen. Projektin kokonaisvaltaiseksi LVISA-talotekniikkakumppaniksi valittiin Assemblin ja suunnittelusta vastasi Turun Talotekniikkakeskus Oy.
Poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä soveltuu useimpiin kerrostaloihin, joihin sitä ei ole asennettu. Kiinteistössä pitää olla entuudestaan koneellinen tai painovoimainen ilmanpoisto sekä vesikiertoinen lämmönjako, jotta järjestelmä voidaan rakentaa. Suurin osa Suomessa rakennetuissa kerrostaloista on rakennettu koneellisella poistolla ilman lämmöntalteenottoa, jolloin suurin osa poistoilman lämpöenergiasta kulkeutuu suoraan harakoille.
As Oy Puolalanrinne on vuonna 1960 rakennettu kerrostalo Puolalanpuiston reunalla Turussa, jonka isännöinnistä vastaa Turun Talohuolto Oy . Melkein 60 vuotta vanhaan kerrostaloon LTO-järjestelmän asentaminen aloitettiin kesällä 2018. Itse projekti ei häirinnyt talon asukkaita, koska suurin osa töistä toteutettiin teknisissä tiloissa, porrashuoneessa ja ullakolla. Asukkaille projekti näkyi hetkellisinä käyttövesi-, ilmanvaihto- ja lämmityskatkoksina.
Puolalanrinteeseen asennettiin PILP-järjestelmä DEOS-automatiikalla, Oilonin lämpöpumput ja Hydrocellin harjalämmönsiirrin LTO-yksiköt. Projektissa mukana ollut Mika Uhtakari on ollut tekemässä useita LTO-projekteja työuransa aikana. Uhtakari kertoo, että LTO-projektissa tärkeimpiä asioita ovat suunnittelu, tuotevalinnat ja projektin jälkeinen etähallinta ja seuranta. Takuuajan kiinteistö on liitetty Assemblin Oy:n pilvivalvomoon.
– Tähänkin hankkeeseen sisältyy kahden vuoden etäkäyttö ja tuottoraportointi. Tänä aikana saadaan varmistettua, että järjestelmä tuottaa optimaalisen määrän ilmaisenergiaa, kertoo Uhtakari.
Tällaisissa energiahankkeissa valitun toimijan ammattitaito ja tietämys on merkittävässä asemassa.
– Energiahankkeet ovat teknisesti haastavia ja näissä tietämystä pitää löytyä jokaiselta talotekniikan saralta sähköstä ilmanvaihtotöihin. Puolalanrinteessä olimme toteumassa kokonaisurakan, jossa vastasimme kaikista LVIAS-töistä, kertoo Uhtakari
Kiinteistön ostoenergian vuosisäästöt vastaavat kilometreissä melkein 160 000 ajettua kilometriä ja noin 6 omakotitalon CO ₂ -päästöjä.
Lisätietoja
PILP-ratkaisut
Mika Uhtakari
mika.uhtakari@assemblin.fi
p. 050 385 3227