As. Oy Kruunuvuoren Ankkuri

As. Oy Kruunuvuoren Ankkuri on Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitseva asuinkerrostalokohde, joka toteutettiin allianssimallilla. Kohteen kehitysvaihe alkoi keväällä 2014 ja alkuvuodesta 2015 siirryttiin toteutusvaiheeseen. Rakennuttajana kohteessa on Merimieseläkekassa.

Kesäkuun lopussa 2016 valmistunut kohde on tähän mennessä ensimmäisiä puhtaasti allianssimallilla Suomessa toteutettavia talonrakennushankkeita.  

Kohteessa on 75 korkeatasoista vuokra-asuntoa luonnonkauniilla Gunillankalliolla Laajasalossa. Arkkitehtuuriin kiinnitettiin erityistä huomiota, ja osassa asunnoista avautuu myös merinäköala. Koko kohde toteutettiin luonnollisesti nykyaikaisella talotekniikalla ja materiaaleilla.

Assemblin toimii hankkeessa taloteknisenä allianssikumppanina.

− Vastasimme kohteen taloteknisestä suunnittelusta, ohjauksesta ja toteutuksesta, muun muassa sähkön ja teleyhteyksien, ilmanvaihdon ja rakennusautomaation osalta. Kiinnostavana yksityiskohtana kohteessa on lisäksi aivan uusi energiaratkaisu, jossa pääosa energiasta saadaan maalämmöstä, jota täydennetään kunnallisella kaukolämpöliittymällä, kertoo Assemblin Oy:n asiakaspäällikkö Antti Rovamaa.

Assemblin valikoitui mukaan allianssiin kilpailutuksen kautta.

−Allianssitiimi haastatteli useampaa ehdokasta talotekniseksi allianssikumppaniksi. Assemblin Oy valikoitui mukaan osaamisensa, vankan kokemuksensa sekä toimituskykymme ja kapasiteettimme vuoksi. Meillä on vaativaa allianssikohdetta ajatellen tarpeeksi laaja ja syvä kokemus etenkin energiatehokkuuden ja automaation osalta kilpailukykyiseen hintaan, Rovamaa kertoo.

Allianssimallissa rakentamisen riskit ja vastuut jaetaan yhdessä projektikumppaneiden kanssa. Kun allianssikumppanit on valittu, ei ole vielä päätetty miten asiat tehdään. Ne päätetään yhdessä projektin suunnitteluvaiheessa.

−Allianssimalli vaatii mukana olevilta kumppaneilta kykyä rakennusalalla aivan uudenlaiseen ketteryyteen ja ylipäätään ajattelutapaan. Allianssimallissa ei olla kiinni perinteisessä sopimus- ja projektituotantomallissa, vaan esimerkiksi eri urakoitsijoiden tekemisten rajapinnat häivytetty tehokkaasti. Töitä ollaan tehty yhtenä tiiminä, yhteisesti ohjaten ja yhdessä tekemällä saatu upeaa lopputulosta aikaan: muun muassa hukkatyöt ja joutokäynnit on onnistuttu minimoimaan, Rovamaa iloitsee.

Lopulta allianssimallissa on kysymys vastuunotosta ja lujasta luottamuksesta sopimuskumppaniin.

− Allianssimallissa saavutetaan paitsi kevyempi projektiorganisaatio ja kustannustehokkuutta mutta ennen kaikkea parempaa rakentamisen laatua. Laadunvalvonta projektin aikana tehdään yhteistyössä eri allianssikumppaneiden kanssa. Näin vastuu onnistumisesta on jokaisella osapuolella, Rovamaa summaa.

As Oy Kruunuvuoren Ankkurin kehitys- ja toteutusvaiheen allianssissa ovat Merimieseläkekassan ja Firan lisäksi mukana Sigge Arkkitehdit Oy, Sweco Rakennetekniikka Oy, Sähköinsinööritoimisto J. Mannonen, Climaconsult Finland Oy, Assemblin Oy, Top Building Oy sekä Maarakennusliike Louhintahiekka Oy.

Lisätietoja


Antti Rovamaa
Key Account Manager
antti.rovamaa@assemblin.fi
p. +358 41 511 1005