Yksikönpäällikkö Olli Mäkynen: ”Täällä tekniikkaa ja tekijöitä arvostetaan.”

Tampereen Teknisten Palveluiden yksikönpäällikkö Olli Mäkynen vietti viime vuonna 20-vuotisjuhlapäivää – työuraa talotekniikan parissa on nyt takana jo kaksi vuosikymmentä. Lapualta alun perin kotoisin, nykyään Tamperelaistunut Mäkynen, viihtyy alalla ja vetää tänä päivänä Assemblin Oy:n huoltopalveluyksikköä Tampereen Pirkkalassa. Millainen on hänen uratarinansa? Miten hän on päätynyt talotekniikka-alalle? Lue Ollin uratarina alta.

Miten päädyit valitsemallesi alalle?

– Olen Lapualta alun perin kotoisin, jossa asuin elämäni ensimmäiset 20 vuotta. Yläasteen jälkeen lukioon meneminen ei kiinnostanut itseäni pätkääkään ja isoveljeni jalan jälkiä seuraten päätin lähteä ammattikouluun opiskelemaan sähkäriksi. Sähköasentajan koulutuksen aikana, opiskelu alkoikin kiinnostamaan, jonka jälkeen päätin hakea Tampereelle opiskelemaan insinööriksi. Tampere valikoitui ykkösvalinnaksi, koska opiskelusuuntauksesi oli mahdollista valita talotekniikka. Yleensä Lapuan suunnalta lähdetään Vaasaan, mutta Tampereen tarjoama suuntautuminen kiinnosti minua enemmän.

Mikä sinua kiinnosti tällä alalla?

– Omien muistikuvien mukaan minulla ei ole koskaan ollut unelma-ammattia. Jos kysytään vanhemmiltani, he toteaisivat minun jo pienestä pitäen ilmoittaneeni, että minusta tulee insinööri. Olen aina ollut erittäin kiinnostunut tekniikasta ja siitä, miten rakennukset toimivat. Joten kenties siksi tämä ala on ollut aina mieleeni.

Millainen on uratarinasi?

– Insinööriopintojen ohella tein töitä sähkärinä muun muassa kesäisin ja loppuajasta pääsin jo oman alan hommiin. Opintoaikani venähti aivan huomaamatta viiteen vuoteen, mutta lopulta sain kuitenkin paperit ulos. Valmistumisen jälkeen toimin sähkösuunnittelijana 2,5 vuotta. Sieltä siirryin sähköurakointiin projektipäälliköksi, jonka jälkeen siirryin kiinteistö- ja ylläpitopuolelle. Viime keväänä tulin Assemblinille ja käynnistin Tampereen huoltoyksikön toiminnan.

Kuinka kauan olet ollut alalla?

– Olen ollut alalla 20 vuotta ja viime vuonna vietin 20-vuotisjuhlapäivää.

Miten päädyit Assemblinille?

– Päädyin tänne tuttuni kautta, joka tiesi, että kaipaan työuralleni uusia haasteita; etsin uralleni uutta suuntaa ja vanha työ ei tuntunut enää niin mielekkäältä. Teknisten Palveluiden liiketoimintajohtajan kanssa juteltuani, tiesin, että tässä työssä pääsisin haastamaan itseäni ja rakentamaan Tampereen Teknisistä Palveluista tänne alueelle sopivan kokonaisuuden.

Mikä on parasta Assemblinilla?

– Assemblinilla arvostetaan tekniikkaa ja tiedostetaan, mikä on se niin sanottu ydinbisnes. Itse talotekniikan tekijöitä arvostetaan ja heistä pidetään huolta – ei rakenneta mitään järjettömiä kehitystiimejä tai himmeleitä, joiden lopputuotoksista ei ole loppujen lopuksi itse bisnekselle mitään hyötyä. Pidän myös siitä, että meillä tekeminen on suoraviivaista ja, että organisaatiorakenteemme on matala – jokaista saa lähestyä matalalla kynnyksellä.

Mikä sinua innostaa tai motivoi työssäsi?

– Oikeastaan kaksi asiaa – jos tekee kaupat ja se kun saa projektin aikataulussa ja hyvin valmiiksi. Tietysti minua motivoi myös se, että saa ylläpidettyä yksikössä hyvää henkeä ja, että porukka viihtyy meillä töissä.

Millainen on sinun työpäiväsi ja mitä työtehtäviä työpäiväsi sisältää?

– Työpäivää kuvaileva sana voisi olla sekametelisoppa. Jokainen päivä on erilainen ja yksikönpäällikön tehtäviin kuuluu työtehtäviä ihan laidasta laitaan – tarjouslaskentaa, työmaatoimintaa, esihenkilötyötä, henkilöstöhallintoa, projektitoimintaa ja kaiken tämän päälle viestintää sähköpostitse ja puhelimitse.

Millaisia haasteita olet kohdannut urasi aikana?

– Koko alan suurin haaste on työvoiman saatavuus, joka toimii osittain myös kasvun jarruna. Hyviä tekijöitä on vaikea löytää ja kuten sanottua, parhaat on jo töissä.

Miten muuten vietät vapaa-aikaasi?

– Vuosien varrella olen vihdoin oppinut pitämään vapaa-aikaa ja työasiat jäävät konttorille. Vapaa-aikaa tulee vietettyä perheen sekä harrastusten parissa. Nyt viimeisen vuoden päivät olen käynyt pelaamassa padelia sekä näin talvella moottorikelkkailu kuuluu ”harrastuksiini”.

Ota yhteyttä

Tekniset Palvelut
Pirkanmaa
Olli Mäkynen
olli.makynen@assemblin.fi
Puh. 050 385 7219

Haluaisitko sinä työskennellä yrityksessä, joka on kasvava, vastuullinen ja jossa työkavereinasi ovat talotekniikka-alan huippuasiantuntijat? Hae meille! Tutustu täällä avoinna oleviin työpaikkoihimme ja hae. Etsimme tällä hetkellä Tampereelle muun maussa sähkö- ja putkiasentajia.

Assemblin

Assemblin on täyden palvelun asennus- ja palvelukumppani, joka toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kehitämme, toteutamme ja ylläpidämme ilmaan, veteen ja energiaan liittyviä järjestelmiä ja ratkaisuja. Visionamme on tarjota älykkäitä ja vastuullisia teknisiä ratkaisuja ja saada siten rakennukset toimimaan ja ihmiset viihtymään. Tukenamme on tiivis paikallinen yhteistyö ja vahva organisaatio. Assemblinin liikevaihto on 1 MRD euroa, ja palveluksessamme on yli 6 300 henkilöä yli sadalla pohjoismaisella paikkakunnalla. Lue lisää osoitteesta assemblin.fi.