Veskun viisi vuosikymmentä automaation parissa

Assemblin Oy:n Hyvinkään yksikönpäällikkö Vesa Kallinen jää eläkkeelle 1.3.2021 alkaen. Hän on kokenut automaatioalan konkari, joka lähtee viettämään ansaittuja eläkepäiviään pitkän työuransa jälkeen Itämeren vesille ja perheensä pariin.

1970-luvulla Vesa Kallinen ei tiennyt, että työuransa aikana hän tulee perustamaan kaksi yritystä, reissaamaan satoja päiviä vuodessa ja näkemään alaa useilta eri tuoleilta. Vuonna 1974 Kallinen valmistui ammattikoulusta instrumenttiasentajalinjalta Varkaudessa, mistä hän muutti töiden perässä teollisuusautomaation pariin Helsinkiin. Kallinen aloitti työuransa yrityksessä nimeltä Electro Dynamo. Yrityksessä työskennellessään hän vietti vuodesta yli 150 päivää matkustuksen parissa. Tarpeeksi monen reissun jälkeen Kallinen alkoi miettimään seuraavia askeliaan.

– Electron jälkeen päädyin Suomen puhallintehtaalle, mutta koska halusin enemmän haasteita aloin pohtimaan oman yrityksen perustamista. Olen työmyyrä ja rehellisesti sanottuna olen varmaankin viettänyt koko elämästäni suurimman osan töiden parissa, kertoo Vesa Kallinen.

1982 Kallinen pisti ensimmäisen yrityksensä pystyyn nimeltään Uudenmaan Automatiikkahuolto. Kallinen veti yritystä pitkään yksin kunnes 1985 hän palkkasi ensimmäisen työntekijänsä, joka työskentelee vielä tänäkin päivänä yrityksessämme.

– Tuolloin ei ollut nimikkeitä ja me teimme molemmat sekä hallinnollisia työtehtäviä, että asentajien hommia. Vuoden 1986 aikana palkkasin viisi työntekijää lisää ja aloimme kasvamaan.

Vesa_Kallinen_Assemblin_automaatio

Kasvun vuosia ja lama-ajan haasteita

1990-luvun alkupuolella Uudenmaan Automatiikkahuolto koki lama-ajan haasteet kuten moni muukin yritys. Kallinen kertoo, että muistaa sen kuin eilisen kun töitä ei vaan enää ollut.

– 1990-luvun alku jäi kyllä järjettömän vahvasti mieleen, joka näkyi niin, että enää vaan ei tullut tilauksia. Olin onneksi tähän varautunut säästämällä, että pystyimme pitämään toimintamme pystyssä. Panostimme huoltoon ja saimme asiakkuuksia, joita hoidamme vielä tänäkin päivänä.

1994 perustettiin Arealtec, josta muodostui ajan saatossa yksi Uudenmaan Automatiikkahuollon suurimmista kilpailijoista. Kallinen kertoo, että yritysten välillä oli tiukkaa kilpailua useista eri kohteista vuosien ajan. 2000-luvulla tapahtui kuitenkin muutos.

– Emme oikeastaan tunteneet toisiamme Karin kanssa ja olin kuullut villejä huhuja, että Kari on jämäkkä kaveri, jonka kanssa minun olisi haastavaa tehdä yhteistyötä.

Toisin kuitenkin kävi. Kallinen totesi, että Kari on yksi aidoimpia ihmisiä, mitä hän on elämässään tavannut. Kallinen innostui Karin suorasukaisuudesta ja siitä, että mitään ei peitelty vaan kaikki sanottiin suoraan vasten kasvoja. Vuonna 2007 Arealtec ja Uudenmaan Automatiikkahuolto yhdistyivät Arealtec nimen alle, ja muutamien vuosien jälkeen vuonna 2011 yritykset yhdistyivät EMC Talotekniikkaan.

– Meidän yhteistyö on toiminut täydellisesti. Kari on ollut mun esihenkilö pitkään ja olen onnekas, että olen saanut tehdä hänen kanssaan näin pitkään yhteistyötä.

Muutoksien vuosikymmen

Yhdistymisen jälkeen EMC Talotekniikka koki monia muutoksia ja omistajia. Kallinen alkoi visioimaan, että talotekniikka-alan multiyhtiö ei ole hänen juttunsa ja hän alkoi haaveilemaan eläkepäivistä. Tässä Kallinen huomasi olevansa väärässä.

– Yrityksemme koki monia muutoksia ja vuosien saatossa löysimme yrityksellemme loistavan toimarin, joka on yhtä aikaa ihmisläheinen, mutta silti visionääri ja talouslukujen taitaja. Assemblin Oy:n toimitusjohtaja Magnus Eriksson on vetänyt tätä yritystä loistavasti eteenpäin ja tänä päivänä yrityksemme tarjoaa kaikkia talotekniikan palveluita ja näiden ihmisten takia myös eläkepäivät ovat saaneet odottaa.

Työmyyrästä vesien kippariksi

Viimeisen vuoden Kallinen on viettänyt osa-aika eläkkeellä ja hän on vähentänyt työkuormaansa.

– Vihdoin ja viimein pystyn hiukan irtautumaan töistä ja nyt en enää malta odottaa, että pääsen nauttimaan Itämeren vesistä ja yhteisestä perheajasta.

Vaikka Kallinen on nähnyt paljon ja ala on kokenut monia muutoksia, ei hän vaihtaisi päivääkään työurastaan. Hän kertoo, että merkittävin tekijä mikä häntä on puskenut eteenpäin, on ollut parhaat työkaverit sekä innostus automaatioalaan.

– Rakennusten automaatiojärjestelmät ovat kehittyneet vuosikymmenien saatossa, mutta lähivuosina tulemme näkemään vielä suurempia muutoksia ja harppausaskelia eteenpäin kohti entistä älykkäämpiä kiinteistöjä.

Kallinen haluaa kiittää kaikkia työkavereitaan kuluneista vuosikymmenistä ja toivottaa kaikille upeita työpäiviä talotekniikan parissa.

Kiitos Vesku!

Yhteystiedot

Rakennusautomaatio
Pirkanmaa ja Hyvinkää
Markku Kivilähde
markku.kivilahde@assemblin.fi
Puh. 050 469 5381

Rakennusautomaatiourakointi ja -huolto
Hyvinkää
Vesa Kallinen
vesa.kallinen@assemblin.fi
Puh. 0400 482 502

{{cta(’76ba831e-cbd4-4fb6-98de-f4c38cc52246′)}}