Sanomatalo energiatehokkaiden kiinteistöjen kärkikastiin

Assemblin toteuttaa Helsingin keskustassa sijaitsevaan Sanomataloon mittavan energiatehokkuushankkeen. Hankkeessa toteutettavilla toimenpiteillä leikataan lämmitysenergian käytöstä yli 40 % ja sähköenergian käytöstä yli 10 %.

Sanomatalo on Helsingin kulttuurikeskittymässä sijaitseva toimisto- ja liikerakennus, joka on valmistunut vuonna 1999. Kiinteistö on tullut tunnetuksi lasisesta julkisivustaan ja toimimisesta ihmisten, kulttuurin ja tiedon kohtaamispaikkana. Juuri 20 vuotta täyttänyt kiinteistö on toiminut elinkaarensa moitteetta, mutta nyt kohteen päävuokralainen Sanoma Media Finland Oy haluaa tehdä osuutensa kiinteistöjen ympäristöpäästöjen pienentämisen talkoissa.

– Vaikka Sanomatalo on aikoinaan toteutettu ja sitä on ylläpidetty varsin edistyksellisesti, osa sen taloteknistä järjestelmistä oli lähtötilanteessa elinkaarensa loppupuolella ja samalla halusimme hyödyntää uuden teknologian ratkaisut saavuttaaksemme energiatehokkaan kokonaisratkaisun. Meidän tahtotilana oli löytää kumppani, joka tarjoaa meille innovatiiviset ideat ja toteuttaa hankkeen suunnittelun, toteutuksen ja seurantavaiheen säästötakuun sisältävänä kokonaisuutena, toteaa Sanoman kiinteistöjohtaja Kari Hintikka.

Sanomatalo on talotekniikaltaan aikakautensa eliittiä, mutta Assemblin vastasi Sanoman tarjouspyyntöön innovatiivisella toimenpidekokonaisuudella. Kohteeseen toteutettava hanke sisältää perinteisiä energianoptimointitoimenpiteitä, kuten valaisimien vaihtoja, rakennusautomaatiojärjestelmän modernisoinnin sekä koko talotekniikan tarpeenmukaisen säädön laajentamista. Projektin innovatiivisin ja mielenkiintoisin osuus on kuitenkin hankkeen yhteydessä asennettava lämpöpumppujärjestelmä. Järjestelmän avulla ilmanvaihdon poistoilman ja jäähdytyksen lauhteen hukkalämpö otetaan entistä tehokkaammin talteen ja kierrätetään se koko kiinteistön hyödyksi.

Avaimet käteen -hankkeella 40 % säästöt lämmitysenergiassa

Sanomataloon räätälöidyn toimenpidekokonaisuuden suunnitteluun, toteutukseen ja seurantavaiheen talotekniikan käyttöön tarvitaan varsin paljon osaamista; hankkeeseen osallistuu melkein 40 erilaista LVIJSA-alan spesialistia ja asentajaa.

Suuren ja yötä päivää käytössä olevan kiinteistön energiatehokkuushankkeen toteuttaminen vaatii myös erityistä ammattitaitoa huomioida kiinteistön käyttäjien arki. Sanomatalossa työskentelee mm. useita uutistoimituksia, joten mitkään hankkeen aikana toteuttavista toimenpiteistä eivät saa keskeyttää työntekijöiden päivittäisiä toimia. Toteutuksessa kiinnitetään paljon huomiota myös työturvallisuuteen. Kiinteistössä vierailee päivittäin tuhansia ihmisiä, joiden turvallisuudesta on pidettävä erityistä huolta.

Energiatehokkuushankkeen avulla Sanomatalossa saavutetaan huomattavat energiansäästöt. Muun muassa lämmitysenergiankäytöstä leikataan yli 40 % ja sähköenergiankäytöstä yli 10 %. Hankkeen avulla kiinteistö tehostaa energiankäyttöään ja sitä kautta vastuullisuuttaan, joka näkyy merkittävästi pienentyneenä hiilijalanjälkenä. Talotekniikkajärjestelmien entistä tarkemmilla ohjaustavoilla saavutetaan etuja myös päivittäiseen sisäilmasto-olosuhteiden ylläpitoon ja hallintaan.

– Olemme päässeet pitkälle jo aiemmilla energiatoimenpiteillä ja tehokkaalla ylläpidolla, mutta nyt oli aika ottaa seuraava askel.  Assemblinin kanssa hankkeen käynnistäminen sujui hyvin, koska talon käyttö, tekniikan monimuotoisuus ja käyttäjien olosuhteet on ymmärretty ja otettu huomioon jo ennen hankkeen aloitusta, toteaa Sanoman kiinteistöpäällikkö Jarmo Viitanen.

Lisätietoja

Sanoma Oyj
Kiinteistöjohtaja
Kari Hintikka
kari.hintikka@sanoma.com
Puh. 050 598 0789

Kiinteistökehitys, energiatehokkuus 
ja elinkaaripalvelut
Janne Aittola
janne.aittola@assemblin.fi 
Puh. 050 385 3347