Palloliitto isännöi UEFA:n Super Cup – finaalia Olympiastadionilla

Tiedote

Suomen Palloliitto sai talvella 2019-2020 kauan kaipaamansa kansanvälisen huippuottelun järjestettäväkseen. Vuonna 2020 valmistui myös upeasti peruskorjattu ja laajennettu Olympiastadion, joka valittiin odotetusti juhlaottelun näyttämöksi.

Ilmakuva_2021_assemblin_kuvituskuva_5

Kuva (Assemblin Oy): Palloliitto isännöi UEFA:n Super Cup – finaalia peruskorjatulla Olympiastadionilla

Kansainvälistä huippua edustavien seurojen saaminen pohjoisen kentille ei ole läpihuutojuttu. Pitkien hakuprosessien ja lupien saamisen jälkeen alkoivat huolelliset valmistelut, jotta massiivinen ja kiinnostava jalkapallotapahtuma vastaisi UEFA:n standardeja. Suorien TV-lähetysten moitteeton välitys yli 110 maahan oli tärkeäimpiä seikkoja ottelun teknisissä järjestelyissä.

Olympiastadion juhlanäyttämönä

Super Cupin finaalilla haluttiin myös juhlistaa Olympiastadionin massiivista peruskorjaus- ja uudistamishanketta, joka kesti kokonaisuudessaan lähes neljä vuotta. Rakennustyöt aloitettiin vuoden 2016 alussa ja Stadionin avajaisia päästiin juhlimaan koronapandemian määrittelemin menoin elokuussa 2020. Assemblin oli perusparannusprojektissa mukana sähköteknisenä projektinjohtourakoitsijana vuodesta 2017.

Vuoden 2022 tammikuussa Palloliiton, Stadion-säätiön ja UEFA:n edustajat aloittivat yksityiskohtaisen suunnittelun, jolla pyrittiin varmistamaan tilaisuuden tekninen toteutus. Assemblin toimii Olympiastadionilla sähkökäytönjohtajana, josta syystä myös Assemblinin edustajat kutsuttiin mukaan suunnittelu- ja toteutusvaiheeseen. Tarkastelun alla oli erityisesti Stadionin sähkönjakelujärjestelmä ja varavoimajärjestelmän toiminta.

UEFA on järjestänyt tuhansia otteluita Europpassa, useissa erilaisissa ympäristöissä. Helsingin Olympiastadion tarjosi tapahtumalle historiallisen ympäristön modernilla talotekniikalla. UEFA:lla on kaikissa tapahtumissaan erittäin tarkat kriteerit, jotka myös Olympiastadionin tekniikan piti täyttää. Assemblin otti huolehtiakseen mm. yhteistyöstä jakeluverkkoyhtiön Helenin kanssa, sillä sektorilla urakoitsijalla on selkeästi paras kokemus asioiden hoitamisesta.

Testausta ja varmistamista ammattilaisten voimin

Puolen vuoden aikana Assemblin toteutti yhdessä Olympiastadionin ja UEFA:n kansa useita testauksia stadionin varajärjestelmille ja varavoimageneraattoreille. Laitteistoja hienosäädettiin siten, että Stadionin tekniikka toimisi mahdollisen sähkökatkon jälkeen ainoastaan muutamien sekuntien viiveellä. Stadionin viereiselle pallokentälle rakennettiin TV-lähetysautoja varten potentiaalintasausjärjestelmä ja väliaikainen sähköliittymä. Ottelupäivänä paikan päällä oli Stadionin oman henkilökunnan lisäksi Assemblin Oy:ltä käytönjohtaja ja sähköasentaja, sekä myös jakeluverkkoyhtiön asentajat päivystämässä mahdollisen vikatilanteen varalta.

Tapahtuma saatiin järjestettyä elokuussa 2022 ja ilman ongelmia. Ammattilaistiimeistä muodostunut ryhmä valmisti ja toteutti yhden Suomen kaikkien aikojen hienoimmista jalkapallo tapahtumista.

Lisätietoja

Assemblin Oy
Tekniset Palvelut
Antti Rovamaa
antti.rovamaa@assemblin.fi
p. 041 511 1005

Assemblin

Assemblin on täyden palvelun asennus- ja palvelukumppani, joka toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kehitämme, toteutamme ja ylläpidämme ilmaan, veteen ja energiaan liittyviä järjestelmiä ja ratkaisuja. Visionamme on tarjota älykkäitä ja vastuullisia teknisiä ratkaisuja ja saada siten rakennukset toimimaan ja ihmiset viihtymään. Tukenamme on tiivis paikallinen yhteistyö ja vahva organisaatio. Assemblinin liikevaihto on 1 MRD euroa, ja palveluksessamme on yli 6 300 henkilöä yli sadalla pohjoismaisella paikkakunnalla.