KK-Kylmäpalvelussa korostuu vahvasti me-henki

KK-Kylmäpalveluissa korostuu vahvasti me-henkisyys, joka näkyy myös työhyvinvoinnissa ja erityisesti työturvallisuudessa. Kevään ja kesän ajan olemme nostaneet sosiaalisessa mediassa upeita uratarinoita KK-Kylmäpalvelu Oy:stä ja Salon Kylmäpalvelut Oy:stä. Löydät alta Månsin, Jannen ja Anun tarinat. 

Anu Tuominen: ”Yksi elämäni parhaimpia päätöksiä oli siirtyä kylmäalalle”

Yli 20 vuotta asiakaspalvelu- ja kaupanalalla työskennellyt Anu Tuominen teki alanvaihdoksen pari vuotta sitten. Tuominen aloitti Assemblinin tytäryrityksessä Salon Kylmäpojat Oy:ssa oppisopimuksella kylmäasentajana kesällä 2021. Kesällä talotekniikan perustutkintoon valmistuva Anu harkitsee jo jatko-opiskeluja alalla.

Miten päädyit kylmäalalle?
– Työskentelin yli 20-vuotta kaupan alalla ja nautin suuresti asiakaspalvelutyöstä. Kun paloin loppuun aloin miettiä mitä muuta voisin tehdä. Halusin työn, jossa voin tehdä käsillä, pääsee liikkumaan ja saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Mieheni on pitkään ollut talotekniikka alalla ja vinkkasi minulle kylmäalasta. Kylmäala kuulosti kiinnostavalta ja ala veikin minut mennessään. Pääsin oppisopimuksella Salon Kylmäpoikiin töihin, enkä ole katunut päätöstäni päivääkään. Olen todella tyytyväinen täällä ja ala tuntuu omalta. Aikaisempi kokemukseni työkaluista oli pienenä tyttönä, kun mökillä isä opetti rakentamaan linnunpöntön.

Mikä motivoi sinua?
– Kiva päästä näyttämään, että naisena pärjää alalla. Pystyn myös itselleni näyttämään, että minusta on tähän vaikka vaihdoin täysin uuteen alaan, ilman minkäänlaista teknistä taustaa. Kun työssä saa paljon positiivista palautetta, se motivoi minua.

Parasta kylmäalalla?
– Tässä yhdistyy käsillä tekeminen ja ihmisten parissa työskentely. Alalla pärjää, vaikka ei olisi aikaisempaa taustaa alalta. Kunhan asenne ja motivaatio on kunnossa niin pystyy oppimaan alan. Kollegat ja asiakkaat ovat ottaneet ennakkoluulottomasti minut vastaan. Parhaiten alan oppii tekemällä ja Salon Kylmäpoikien liiketoimintajohtaja Jani Nurminen on opettanut minut alusta alkaen.

Janne Widell: ”KK-Kylmäpalvelussa osaamista on hyvin laajasti ja se tarttuu kollegoilta.”

Reilu 24 vuotta kaupanalan logistiikkapuolella työskennellyt Janne Widell alkoi haaveilemaan työstä, jossa työajat tukevat myös vapaa-ajan elämää. Widell nauttii käsillä tekemisestä ja liikkuvasta työstä ja ajatukset alanvaihdosta pyörivät mielessä. Widell oli ammattiopistoihin yhteydessä ja kylmäala kuulosti mutkattomalta. Ala alkoi kuulostamaan hyvin mielenkiintoiselta ja pian Widell aloittikin opinnot.

– KK-Kylmäpalvelu on dynaaminen yritys – laitoin hakemuksen sisään ja samana päivänä jo vastattiin. Pääsin 3 kuukauden työharjoitteluun, joka vajaan 4 viikon jälkeen muutettiin oppisopimukseksi. Kylmäalan oppii parhaiten tekemällä.

Kylmäasentajana reilu 2 vuotta työskennellyt Widell on luonteeltaan erittäin positiivinen ja kannustava kollega. Hän haluaa auttaa asiakkaita jopa yli odotuksien.

– Kylmäala sopii tekevälle ihmiselle, jolla pysyy työkalut kädessä. Kunhan on innokas ja haluaa oppia, niin alalla pärjää hyvin. Kylmäasentajan työ on lähtökohtaisesti itsenäistä työtä, mutta asiakkaiden kanssa pääsee paljon tekemisiin. KK-Kylmäpalvelussa yhteistyötä tehdään hyvin laajan asiakaskunnan kanssa, joten pääsee tekemään erilaisia hommia.

– Kun tulee uutena alalle, niin omaa osaamista pystyy rakentamaan ajan kanssa. KK-Kylmäpalvelussa osaamista on hyvin laajasti ja se tarttuu kollegoilta, myös prosessit ovat täällä kunnossa. Täällä on hyvin positiivinen ilmapiiri työntekemisessä ja kaikilta saa apua.

Måns Rinne: ”KK-kylmässä kukaan ei voi yksin tietää kaikkea, mutta yhdessä me tiedetään kaikki.”

Yli 20 vuotta liikunta- ja hyvinvointialalla työskennellyt Måns Rinne teki merkittävän alanvaihdon, kun koronapandemia iski koko maailmaan. Måns toimi aiemmin niin yrittäjänä kuin työntekijänä kuntosalialalla personal trainerina ja ravintovalmentajana, juonsi radiossa ohjelmaa treenaamisesta Yle X3M:llä ja julkaisi kirjan Istumisen Vallankumous (Readme). Ensi kuussa Måns juhlii 1-vuotispäivää KK-Kylmäpalvelussa.

Miten päädyit kylmäalalle?
– Kun korona alkoi ja kuntosalit menivät kiinni, myös omat tulot muuttuivat hyvin epäsäännöllisiksi. Se ei sopinut perheelliselle ja tekevälle ihmiselle. Joten aloin etsimään mitä aloja löytyisi, missä on hyvä työllisyystilanne. Kylmäala tuli vastaan, enkä ollut kuullutkaan alasta. Ala kuulosti erittäin mielenkiintoiselta, joten laitoinkin hakemuksen kylmäasentajan perustutkintoon Keudalle. Koulutus oli hyvin käytännönkeskeistä ja itse opin parhaiten tekemällä. Kylmäala kasvaa koko ajan, eikä nyky-yhteiskunta yksinkertaisesti toimi ilman osaavia kylmäasentajia. Kaikki teollisuus tarvitsee viilennystä ja kylmää, jopa pakkasta. Serverifarmit, kaikki toimistojen, koulujen, sairaaloiden yms. ilmastoinnit, ravintoloiden kylmiöt ja pakkaset, kauppojen pakkaskaapit, varastot, kylmiöt, tukkujen tilat – kaikissa on kylmätekniikkaa käytössä. Ei työt lopu, se on varmaa tällä alalla ja oli vahva motivaattori koulutukseen lähtiessä.

Mikä motivoi sinua?
– Muistan ensimmäisen koulupäiväni, kun eteeni laitettiin sähkö- ja putkituskaaviot ja mietin, että mitähän tästä tulee. Nopeasti kuitenkin pääsin jyvälle, kun ymmärsin ajatella kaavioita anatomiana mikä oli minulle entuudestaan tuttua. En olisi uskonut vielä muutama vuosi sitten löytäväni itseäni tältä alalta tai että osaisin tehdä asioita mitä nyt teen työkseni. Itsevarmuutta on tullut, ja osaa keksiä luovia, ihan oikeasti toimivia ratkaisuja. Nykyään kun avaan sähkökaapin tai kylmäkoneen niin osaan useimmiten löytää siitä vian ja korjata asian. Lisäksi minua motivoi tässä työssä meidän yrityksemme henki, meillä on todella vahva yhdessä tekemisen meininki, mikä tarttuu. On hienoa, kun on työkavereita joihin oikeasti voi luottaa ja joilta saa aina apua tarvittaessa.

Parasta kylmäalalla?
– Työ on mielenkiintoista, niin fyysisesti kuin älyllisesti haastavaa ja joka päivä on erilainen. Vaikka itse työtehtävä saattaa joinakin päivinä olla melko samanlaista, on silti kohde eri ja näkee uusia paikkoja sekä ihmisiä. Se pitää mielen virkeänä. Joka päivä oppii uutta ja työ on ainakin itselleni erittäin mielekästä. On huvittavaa, että kesälläkin pitää olla talvivaatteet villakerrastoineen autossa, kun päivän aikana saattaa tule keikka pakkasvarastoon ja sitten seuraavaksi ollaankin kerrostalon katolla täydessä auringonpaahteessa hellelukemissa. Sanoisin, että parasta tässä työssä on se, kun saa aikaan konkreettisen tuloksen; heikosti toimivan pakkashuoneen tai kylmiön saa toimimaan kuten sen pitäisi ja asiakas on tyytyväinen tulokseen.

Aika päivittää kylmälaitteet? Tarvetta kylmälaitteen huollolle? Ota yhteyttä KK-Kylmäpalveluun tai Salon Kylmäpoikiin.

Lisätietoja

Mikko Matikainen
Toimitusjohtaja
mikko.matikainen@kk-kylmapalvelu.fi
p. 020 155 6862

Eerik Niemi
Myyntijohtaja
eerik.niemi@kk-kylmapalvelu.fi
p. 020 155 6865

Salon Kylmäpojat
Jani Nurminen
jani.nurminen@kylmapojat.fi
p. 040 535 4043

Assemblin

Assemblin on täyden palvelun asennus- ja palvelukumppani, joka toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kehitämme, toteutamme ja ylläpidämme ilmaan, veteen ja energiaan liittyviä järjestelmiä ja ratkaisuja. Visionamme on tarjota älykkäitä ja vastuullisia teknisiä ratkaisuja ja saada siten rakennukset toimimaan ja ihmiset viihtymään. Tukenamme on tiivis paikallinen yhteistyö ja vahva organisaatio. Assemblinin liikevaihto on yli 1,4 MRD euroa, ja palveluksessamme on 7 000 henkilöä yli sadalla pohjoismaisella paikkakunnalla. Lue lisää osoitteesta assemblin.fi. KK-Kylmäpalvelu Oy, Salon Kylmäpojat Oy, Suomen Teollisuuskylmä Oy, Eltex Sähkö ja Automaatio Oy ja Trentec Oy ovat Assemblin Oy:n tytäryrityksiä.