Jättimäisestä 60-luvun klassikkosta moderniksi Valaaksi

KOy Hämeentie 31 on perinteikäs 9-kerroksinen talo Helsingin Sörnäisissä. Kiinteistö kylpee valossa, koska jokaiselta julkisivulta löytyy kerrokset kiertävät ikkunarivistöt. 1960-luvun lopulla valmistuneessa kiinteistössä on ollut vuosien varrella sekä toimisto-, kauppa- että ravintolatoimintaa ja nyt uuden omistajan myötä, kiinteistö on herännyt uudestaan henkiin.

Hämeentie 31 tilat Sörnäisten kurvissa päätettiin uusia 3. kerroksesta ylöspäin. Rakennuksen LVI-järjestelmät olivat tulleet käyttöikänsä päähän, jonka vuoksi kohteessa aloitettiin syksyllä 2019 mittava saneeraus. Kohteen omistaja Assai Commercial valitsi kohteen pääurakoitsijaksi Fira Oy:n, jonka myötä Assemblin Oy valittiin toteuttamaan rakennuksen LVIK-saneeraus.

Saneeraukset yllättävät aina

Yli 50 vuotta vanhan kiinteistön saneerauksessa merkittävämmäksi tekijäksi nousi viestintä, suunnitelmat ja joustavuus. Toteutuksen aikana LVIK-saneerauksessa tuli esille useita asioita, joita ei voitu suunnitella etukäteen, vaan niihin oli reagoitava urakan edetessä. Tässä kohteessa alkuperäisenä suunnitelmana oli säilyttää osa vanhoista toimintakelpoisista järjestelmistä ja muutoin saneerata kaikki LVIK-laitteistot.

Assemblinin 12 asentajan voimin saneerauksessa uusittiin muun muassa IV-laitteistoja, käyttövesiputkistot, sähkömoottoreita, taajuusmuuntajia ja kanavistoja. Uuden IV-koneen lisääminen työllisti myös ison osan tekijöistä, koska ilmavaihtokuilu rakennettiin vanhaan hissikuiluun. Kerroskohtaisesti kiinteistössä uusittiin säätölaitteistoja sekä lisättiin jäähdytyskonvektoreita.

Yhdessä syntyy parhaat lopputulokset

Projektihenkilöstö sai toteuttaa ammattitaitoaan ja luovaa ideointia, kun huomattiin, että käyttöön jäävä vanha poistoilmakanavisto vuoti yli raja-arvojen painekokeiden aikana. Koska kanavisto vuoti, vaaditut painesuhteet eivät toteutuneet eikä kohteeseen olisi voinut toteuttaa asianmukaisia ilmanvaihdon säätötöitä.

Vanhaa kanavistoa ei olisi ollut järkevää purkaa eikä kanavia olisi voinut tiivistään myöskään yksi kerrallaan. Eräs kohteen projektihenkilöistä muisti kuulleen, että on olemassa pinnoitusmenetelmä, joka voidaan toteuttaa kanaviston sisäpuolelle. Mutkien jälkeen, kanavisto pinnoitettiin sisäpuolelta aerosealmenetelmällä ilta- ja yöaikaan, jonka jälkeen kanavisto ei enää vuotanut vaan toimi täysin uudenveroisesti.

Joustavasti yhteistyöllä

Saneeraus valmistui lukuisista muutoksista huolimatta aikataulussaan kesäksi 2020. Projektin vetäjät Assemblinilta kertovat, että tässä vaativassa saneerauksessa onnistuttiin loistavan yhteishengen ansiosta. Tiimi koki koko projektin ajan, että yhteistyö toimi erittäin mutkattomasti kaikkien osapuolten kesken.

KOy Hämeentie 31 alakerrassa toimi koko remontin ajan kauppa- ja ravintolatoimintaa, jonka vuoksi piti kiinnittää huomiota myös siihen, etteivät käyttökatkokset esim. sähkön ja vedenjakelussa häirinneet heidän liiketoimintaansa. Muun muassa uuden lämmönjakokeskuksen asennus toteutettiin ilman käyttökatkoksia. Tässäkin onnistuttiin viestimällä ja joustavuudella puolin ja toisin.

Vaikka työ vaatikin tekijöiltä venymistä, viestintää ja paljon läsnäoloa, tänä päivänä KOy Hämeentie 31 tunnetaan nimeltä Valas, joka valloitti Kurvin ja vuokralaiset saivat käyttöönsä modernit, toimivat ja viihtyisät tilat.

Referenssin kuvituskuva: Valas Work, Assai

Lisätietoja

Talotekniikka
Jukka Jäppinen
jukka.jappinen@assemblin.fi
Puh. 050 390 1436

{{cta(’f713de68-7d17-409e-a718-f2c0aecac92b’)}}