Historian havinaa Olaus Petrin kirkon kuparikattojen alla

Olaus Petrin kirkko on Helsingin Etu-Töölössä sijaitseva ruotsinkielisen Olaus Petrin seurakunnan kirkko. Kirkon seurakunta viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan, jonka kunniaksi kirkkorakennus päätettiin saneerata kokonaisuudessaan. Yksinkertaista ja funktionalistista tyyliä edustava kirkko on vihitty käyttöön 1932 ja sen on piirtänyt arkkitehti Ture Rydberg.

Minervankatu 6:ssa Helsingissä on vietetty kiireistä aikaa kirkon saneerauksen merkeissä. Assemblin Oy:n Tekniset Palvelut valittiin toteuttamaan Olaus Petrin kirkon sähkö– ja maalausurakat sekä sisäpuoliset muutostyöt. Näiden urakoiden lisäksi kohteessa tehtiin yhtä aikaa myös vesikatto- ja ikkunasaneeraukset, jotka toivat urakoiden toteuttamiseen yhtäaikaisesti omat haasteensa.

Projektin tilaajana toiminut Rikssvenska Olaus Petri församlingen on pitänyt hankkeen ajan langat onnistuneesti omissa käsissään yhdessä konsultin kanssa. Vaikka kirkkorakennus ei olekaan Museoviraston suojelema, on heidät pidetty mukana konsultoimassa koko saneerauksen ajan. Kirkkorakennusta ei ole saneerattu 90-vuotisen historiansa aikana näin suuressa laajuudessa. Urakat toteutettiin kevään ja kesän 2021 aikana ja nyt kohde on otettu takaisin seurakunnan käyttöön.

Erikoisratkaisuja ja upeaa ammattitaitoa

Kohteen 11 metriä korkea kirkkosali, seitsenmetriset puupenkit ja yli 150 kiloa painavat kattokyntteliköt ovat vain muutamia nostoja urakasta, joiden parissa käytettiin erikoisratkaisuja ja -ammattitaitoa. Teknisillä Palveluilla on kattava yhteistyöverkosto, jonka avulla Olaus Petrin kirkossa pystyttiin toteuttamaan myös sellaisia asioita nopeilla aikatauluilla, joihin tarvittiin erityisammattitaitoa. Assemblin toteutti yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa sähköasennukset, telekaapelointityöt, maalaustyöt, puulattioiden hionnan, tiililattian kunnostuksen, palovaroitinjärjestelmän asennuksen, akustiikkatyöt, kirkkosalin penkkien kunnostuksen sekä monia muita asennuksia ja asioita, joissa asiantuntijatyö on ollut huipussaan.

Yhden suurimmista muutoksista koki kohteen sähköratkaisut ja -asennukset. Kirkkorakennuksen sähköasennukset tehtiin kohteen vaatimalla arvokkuudella; kaikki kaapeloinnit roilottiin piiloon ja näin seinät pysyivät puhtaan autenttisina. Kohteen kaikki valaisimet uusittiin tai modernisoitiin saneerauksen yhteydessä. Assemblin Oy:n yhteistyökumppani Fasetti Oy kunnosti urakan aikana yli 40 valaisinta sekä neljä isoa kynttiläkruunua muutettiin led-valaisimiksi. 100-vuoden aikana kirkon seinät ovat tummuneet kynttilöiden poltosta ja esimerkiksi seinien kunnostuksen yhteydessä katosta paljastui upea ornamenttikuviointi, jota ei ole näkynyt vuosikymmeniin. Kohteen valaistusohjauksiin panostettiin myös paljon, jotta valaistusta pystytään säätämään erilaisten tapahtumien mukaiseksi.

Vanha rakennustapa jätettiin näkyville

Osa kirkkorakennuksen vanhasta tekniikasta jätettiin näkyville tuleville sukupolville, jotta vanha rakennustapa näkyisi myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi kirkon vanha pääkeskus jätettiin paikoilleen, sen jälkeen, kun keskuksesta oli poistettu asianmukaisesti vanhat kaapelit ja kytkennät. Myös joitakin vanhoja johtotöitä jätettiin paikoilleen historiallisuuden vuoksi.

Kohteen asiakas on ollut erittäin tyytyväinen projektin toteutukseen ja siihen, kuinka kaikessa on kiinnitetty huomiota kohteen historiaan. Kaikki työt toteutettiin pieteetillä ja kohteen vaatimalla arvokkuudella.

Lisätietoja

Tekniset Palvelut, sähkö
Jouni Suomi
jouni.suomi@assemblin.fi
Puh. 044 746 2012

{{cta(’ef597ec1-1393-4abd-9996-c27c34e3ca60’)}}