Harjoittelusta oppia yrittäjän polulle

15-vuotias Santeri Jaakonsaari vietti 2-viikkoisen TET-harjoittelunsa syksyllä Assemblin Oy:n hallinnon riveissä. TET-harjoittelu on osa 9-luokkalaisten pakollisia opintoja ja viikkojen aikana Santeri pääsi tutustumaan niin talouden, HR:n kuin automaation tehtäviin.

Monella nuorella ei ole selviä koulutussuunnitelmia edes 18-vuotiaana lukion tai ammattikoulun päätyttyä, mutta Santeri on tiennyt pienestä asti, mitä hän haluaa tehdä – hän haluaa ryhtyä yrittäjäksi. Santerin innokas asenne sekä oma-aloitteisuus puskeekin hänestä läpi heti ensi istumalta ja hän teki vaikutuksen moneen Assemblinlaiseen. Santeri päätyi Assemblinille isänsä Juho Jaakonsaaren kautta, joka työskentelee automaatiohuollon yksikönpäällikkönä.

Käytännönläheisyys työelämässä

Santeri kertoo, että koronaviruksen vuoksi 8-luokan harjoittelu peruutettiin kokonaan, joka vuoksi hän odotti tätä harjoittelua entistäkin enemmän.

– Tiesin, että haluan nähdä yrityksen talouspuolta ja sitä mitä kaikkea talousosasto tekeekään. Aluksi pääsin seuraamaan business controllerin työtehtäviä sekä perehtymään moneen eri asiaan. Muutaman päivän perehdytyksen jälkeen pääsin itsekin tekemään ERP-järjestelmällä erilaisia tehtäviä kuten ”sulkemaan työnumeroita” ja ylläpitämään asiakasrekisteriä, kertoo Santeri Jaakonsaari.

Harjoittelun aikana Santeri pääsi mukaan myös automaation huoltokeikalle. Hän seurasi sivusta, miten asiakaskohteeseen asennetaan automaation pilvipalvelujärjestelmä.

– Oli erittäin mielenkiintoista nähdä itse käytännössä niitä töitä, mitä pääsi alkuviikosta laskuttamaan yhdessä Julian kanssa.

Koulun ohella Santeri työskentelee break dance-opettajana sekä viettää aikaa kavereidensa kanssa. Yläasteen jälkeen hän aikoo lähteä opiskelemaan merkonomi-opintoja.

– Työelämä on minulle paljon mielekkäämpää, mutta tietysti arvostan koulutusta. Työelämässä pääsee tekemään käytännönläheisemmin asioita, joten uskon, että itselleni ammattikouluopinnoista on enemmän hyötyä.

Joululomalla takaisin Assemblinille

Santerin viikko Assemblinilla sujui nopeasti ja miellyttävien työtehtävien parissa. Hän toteaakin, että täällä on erittäin rento meininki ja kaikki ovat olleet ihan huipputyyppejä. Santerin hyvä asenne poikikin hänelle lisätöitä.

– Nyt muutamaksi viikoksi vielä takaisin koulunpenkille ja sitten alkaakin joululoma, jota näillä näkymin pääsen viettämään tänne takaisin oikeiden töiden merkeissä.