Esihenkilötyössä tärkeintä on tasapuolinen kohtelu sekä kuunteleminen

Taneli Korpelasta Assemblin Oy:n vuoden 2020 esihenkilö

Assemblinilla valitaan vuosittain vuoden esihenkilö ja vuoden työntekijä. Vuoden 2020 esihenkilöksi työntekijämme äänestivät Helsingin Teknisissä Palveluissa IV-projektinhoitajana työskentelevän Taneli Korpelan.

Taneli Korpela on työskennellyt ilmanvaihtoalalla reilut kymmenen vuotta, joista kolme hän on viihtynyt Assemblin Oy:n riveissä. Korpela on Etelä-Pohjanmaan kasvatteja ja hänet tunnetaan työntekijöidemme keskuudessa luotettavana, suorana ja aikaansaavana tekijänä. Korpela vastaa yhdessä Jarmo Kivirannan kanssa noin 15-henkisestä IV-huoltotiimistä, jossa he jakavat yhdessä tiimin esihenkilövastuut.

– Siirryin Assemblinin huoltopuolelle urakkaprojekteista toisesta yrityksestä, koska kaipasin omaan työhöni uusia haasteita ja työympyröitä. Täällä olen kokenut, että meitä tekijöitä kuunnellaan ja esihenkilötyössä koen kaikista tärkeimmäksi tasapuolisen kohtelun, kertoo Taneli Korpela.

Korpela on aikoinaan opiskellut LVI-asentajaksi ja tällä hetkellä hän opiskelee työn ohella Rastor Instituutissa LVI-työteknikoksi. Korpela haluaa kehittää omaa osaamistaan ja hän innostuikin koulutuksesta oman esihenkilönsä Mirka Vesaniemen ehdotuksesta.

– Tultuani taloon minulle tarjottiin esihenkilövastuuta, jonka jälkeen Mirka ehdottikin, että mitä jos minulle tarjottaisiin mahdollisuus opiskella työn ohessa lisää ja kehittää entisestään omaa osaamistani. Tartuin tähän tilaisuuteen pienen pohdinnan jälkeen ja nyt kesän kynnyksellä valmistun.

Korpelalle vuoden esihenkilötitteli tuli täytenä yllätyksenä. Hän omien sanojensa mukaan suorastaan hämmentyi.

– Uskon, että kulunut vuosi on ollut meille jokaiselle vähintään erikoinen, jonka vuoksi myös esihenkilötyöskentely on muuttanut muotoaan. Emme kohtaa tekijöitämme niin usein, sekä yhteiset vapaa-ajan vietot on jäänyt melkein kokonaan pois. Tietysti olen kiitollinen tästä kunnianosoituksesta, mutta silti yllättynyt koska aina on parantamisen varaa. Ainakin nyt tiedän konkreettisesti, että kenties olen osittain onnistunut koronavuodesta huolimatta.

Tasapainottelua työtehtävien välillä

IV-projektinhoitajan työ huoltopuolella on erittäin vaihtelevaa. Työtehtäviä on työmaakäynneistä, laskentaan ja resurssointiin. Korpela kuvailee työtehtäväänsä kiireiseksi, mutta mielekkääksi. Hän on sitä mieltä, että jos töitä ei olisi tarpeeksi, sitä voisi pian laiskistua.

– Pieni paine ja kiire pitää mielen virkeänä. Parasta ovat onnistumiset esimerkiksi työkohteissa, joissa on ollut akuutteja vikoja, jotka olemme hoitaneet porukalla nopeasti kuntoon. Tietysti jos asiat kasaantuvat, liiallinen työpaine voi välillä tuntua painostavalta. Onnekseni meillä on erittäin avoin työkulttuuri ja epäkohtia on helppo nostaa esille.

Vuoden aikana työpuhelin, sähköposti ja Teams on tullut Korpelallekin erittäin tutuiksi – jopa välillä liiankin. Korpela ei malta odottaa, että koronatilanne normalisoituisi ja pystyisi palaamaan takaisin kasvokkain kohtaamisiin.

– Rakennus- ja talotekniikka-alalla työtehtävät on osittain tehtävä paikan päällä. Tässäkin työssä kohdekierroksia on pakko tehdä, koska kaikkea ei näe kuvista. Jos kohdetta ei mene itse paikalle tarkastamaan, voi helposti jäädä jotakin huomaamatta, mitä ei vaan kuvissa näy.

Sisäilma ja ilmanvaihto on noussut entistä isommaksi puheenaiheeksi koronan vuoksi ja Korpela toteaakin, että koronan ansiosta ihmisten kiinnostuneisuus ilmanvaihtoon ja tarkoituksen mukaiseen toimivuuteen kiinnitetään nyt entistä enemmän huomiota.

– Meidän IV-tiimi tekee tällä hetkellä kevätvuosihuoltoja useissa kohteissa. Valitettavasti joinakin vuosina keväthuoltoja on joskus laiminlyöty säästösyistä ja ainakin oma mielipiteeni on, että tässä asiassa ei saisi tinkiä. Keväänä koneistot on hyvä puhdistaa erityisesti siitepölynkin takia.

Oman tien kulkija

Korpela ei ole suupaltti. Hän on harkitseva ja tykkää omasta rauhasta. Vuoden esihenkilöksi häntä äänestäneet kuvailevatkin Korpelaa rauhalliseksi ja pitkäpinnaiseksi esihenkilöksi, jota on helppo lähestyä ja joka tulee kaikkien kanssa toimeen.

– Esihenkilötyössä kaikista tärkeintä on tasaväkinen kohtelu, kuunteleminen ja tavoitettavuus. Jokaisella meistä on omat ongelmansa ja niihin pitää tarttua ajoissa. Keskustelemalla avoimesti asioista pystytään saavuttamaan parhaat lopputulokset.

Assemblinin henkilöstötyytyväisyyskyselyssä nousee joka vuosi yhdeksi tärkeimmäksi osa-alueeksi esihenkilötyöskentely ja sen merkityksellisyys. Korpela itse haluaa, että jokainen kokee olonsa sellaiseksi, että hänelle voi aina soittaa.

– Vaikka olenkin omissa oloissani viihtyvä tekijä, olen myös kuuntelija. Esihenkilön tehtävänä on luoda tiimilleen sellainen ilmapiiri, että meistä jokainen saa olla oma itsensä.

Vaatimattomana työkaverina Korpela jopa kokee, että hän ei olisi ansainnut tätä kunnianosoitusta.

– Framilla en niinkään viihdy, joten siinä vaiheessa, kun minut yllätettiin konttorilla tällä tunnustuksella, olin häkeltynyt. Taas hiukan sulateltuani asiaa totesin omalle esihenkilölleni, että kenties tämä onkin ihan hyvä juttu.

Haastattelusta Taneli Korpela lähteekin suoraan kohdekierrokselle ja hän toteaa, että pitääpä kiittää vielä.

– Kiitos kaikille minua äänestäneille. Tämän palkinnon tekee mahdolliseksi paras tiimi ja se, että Assemblinilla saan olla juuri sellainen kuin itse haluan tässä hyvässä ilmapiirissä.

Yhteydenotot

IV-projektihoitaja
Taneli Korpela
taneli.korpela@assemblin.fi 
Puh. 044 410 3602