Autamme pitämään yhteiskuntaa käynnissä

”Puhelin pirisee nyt harvemmin, mutta uskon palvelukysynnän elpyvän”


Tätä vuotta on leimannut ja leimaa jatkossakin uuden koronaviruksen leviäminen ympäri maailmaa. Virus ei ole koetellut kaikkia maita, aloja ja ihmisiä yhtä rankasti, mutta tavalla tai toisella se on vaikuttanut meihin kaikkiin.

Assemblin on jo alkuvaiheesta lähtien seurannut kehitystä ja käynyt aktiivista vuoropuhelua asiakkaiden kanssa. Olemme niin ikään tiedottaneet henkilöstölle hallituksen ja viranomaisten linjauksista ja suosituksista. Etätyöhön on siirrytty mahdollisuuksien mukaan, ja fyysiset kokoukset on korvattu digitaalisilla. Suurin osa henkilöstöstämme on kuitenkin asentajia, jotka työskentelevät työmailla, julkisissa tiloissa, teollisuudessa, yrityksissä ja ihmisten kodeissa. He ovat huolehtineet siitä, että vesi virtaa, ilma kiertää ja sähköä riittää entiseen malliin ja tehneet sen huolehtien samalla omasta ja muiden terveydestä ja turvallisuudesta. Myös näissä tilanteissa on muistettava turvavälit, hyvä käsihygienia ja yleinen varovaisuus. Osa työvaiheista ja -ympäristöistä vaatii lisäksi erityissuojaimia.

Kolme työntekijäämme Suomesta, Ruotsista ja Norjasta kertovat seuraavassa kokemuksiaan korona-ajasta ja viruksen vaikutuksista omaan arkeensa.

”Vakaa työnantaja tuo turvaa”

Nimi: Vegard Stensrud
Ikä: 20
Paikka: Drammen, Norja
Työ: putkiasentajaopiskelija
Aloitti Assemblinissa: 2017

Norjan Drammenissa asuva Vegard Stensrud on ollut putkiasentajan oppisopimuskoulutuksessa Assemblinilla koko koronakriisin ajan.

Vegard Stensrud_2500px

– Kriisi on toki näkynyt meillä siinä missä muuallakin. Osa asiakkaista ei tahdo uskaltaa päästää ulkopuolisia huoneistoonsa tai tiloihinsa. Myös osa omista työntekijöistämme on huolissaan terveydestään ja tulevaisuudestaan ja murehtii tulevasta työtilanteesta. Itselläni on kuitenkin ollut jopa normaalia enemmän töitä. Osa työkavereista on ollut karanteenissa tai kuuluu riskiryhmään, joten välillä on ollut vajaamiehitystä.

Miten koronakriisi on muuttanut omaa arkeasi?

– Itse olen kiinnittänyt eniten huomiota viranomaisten määräämiin varotoimiin. En halua altistaa isovanhempiani tartunnalle, joten heitä ei ole tullut nähtyä. Muuten olen ollut paljon kotona ja pienissä illanistujaisissa.

Miten kuvailisit Norjan tämänhetkistä tilannetta?

– Norja tuntuu selvinneen koronasta varsin hyvin joihinkin muihin maihin verrattuna. Tiedon lisääntyminen on ehkä vähän rauhoittanut ihmisiä alkuvaiheeseen verrattuna. Porukka on omaksunut hyviä rutiineja käsien pesusta turvavälin pitämiseen ja suojautumiseen työssä ja yksityiselämässä.

Miten arvelet kriisin vaikuttavan alaan pitkällä aikavälillä?

– Varsinkin osa pienyrityksistä saattaa ajautua ongelmiin. Tällaisessa tilanteessa suuri ja vakavarainen työnantaja tuo turvaa. Ehkä meille tulee jatkossa jopa uusia työkavereita, jos jotkin pienemmät yritykset kaatuvat.

Mitä kaipaat eniten?

– Sitä, että voisi lähteä kaupungille juhlimaan. Olisi myös kiva mennä kauppaan ilman, että pitää stressata aivastuksista tai yskimisestä. Nyt ne keräävät heti epäluuloisia katseita.

”Puhelin pirisee nyt harvemmin, mutta uskon palvelukysynnän elpyvän”

Nimi: Katarina ”Kia” Johnsson
Ikä: 55 vuotta
Paikkakunta: Leksand
Ammatti: projektipäällikkö Assemblin VS:n palveluissa
Aloitti Assemblinissa: 1988, jolloin yrityksen nimi oli Norlings VVS (sittemmin NVS)

Katarina ”Kia” Johnsson työskentelee Assemblin VS:n projektipäällikkönä Ruotsin Leksandissa. Hän on huomannut koronaviruksen vähentäneen palvelukysyntää, mutta tekemistä riittää yhä.

Katarina Johnsson_1024px

Miten korona on vaikuttanut sinuun työssä ja yksityiselämässä?

– Henkilökohtaisesti koin vaikutukset, kun Espanjan-loman aikana tuli voimaan poikkeustila ja jouduimme palaamaan kotiin aiemmin. Kotiinpaluun jälkeen olimme kaksi viikkoa karanteenissa. En tapaa perhettä ja ystäviä entiseen malliin, vaan pysyttelen enemmän kotona. Ihmisten keskellä olen varuillani – pesen käsiä, käytän käsidesiä ja pidän etäisyyttä. Töissä muutos näkyy siten, että Leksandin-myymälään tulee vähemmän väkeä. Tällä hetkellä meillä ei myöskään ole huoltotöitä kaupungin hoivayksiköissä. Suunniteltuja huoltotöitä perutaan, ja ilmalämpöpumppujen asennuksia tai suurempia palvelutoimeksiantoja lykätään.  Töitä riittää yhä, mutta ei niin pitkälle eteenpäin kuin yleensä. Urakkapuolella menee sen sijaan yhtä hyvin kuin ennenkin, ja paikkaamme miehistöpulaa tarpeen mukaan.

Mikä on ollut suurin muutos omassa elämässäsi verrattuna koronaa edeltäneeseen aikaan?

– Perhe-elämä on toisenlaista. Emme tapaa vanhempia, lapsia ja lastenlapsia yhtä paljon kuin ennen, vaan suosimme ulkotapaamisia. Emme myöskään vieraile hoivakodeissa asuvien sukulaisten luona. Töissä palvelupuolen puhelin pirisee harvemmin.

Miten kuvailisit Ruotsin tämänhetkistä tilannetta?

– Koronakriisi on koetellut monia aloja, ja Ruotsin talous heikkenee nopeasti. Kriisistä voi tulla pahempi kuin 90-luvun lamasta ja finanssikriisistä. Jatkuvat yt:t ja irtisanomiset tekevät ihmisistä levottomia ja stressaantuneita. Toivottavasti nyt toteutettavat toimenpiteet lieventävät tulevia talousvaikutuksia.

Miten arvelet koronan vaikuttavan asennusalaan pitkällä aikavälillä?

– Pitkällä aikavälillä uskon palvelukysynnän elpyvän, mutta jos kriisi venyy, vaikutukset alkavat varmasti näkyä myös urakkapuolella.

Mitä kaipaat juuri nyt?

– Lämmintä ja kaunista kevättä ja kesää sekä tartuntakäyrän laskua, jotta voisimme tavata ihmisiä useammin.

”Tulevaisuus mielessä”

Nimi: Mikael Franck
Ikä: 51 vuotta
Paikkakunta: Helsinki
Ammatti: Head of Finance
Aloitti Assemblinissa: 2019

Mikael Franck työskentelee Assemblin Oy:ssä Head of Financen tehtävissä Suomessa.

Mikael_Franck_2500px

Miten korona on vaikuttanut sinuun työssä ja yksityiselämässä?

– Töissä suurin osa ajastani on mennyt tiimin töiden organisoimiseen ja nopeaan siirtymiseen kohti sähköisiä työkaluja. On ollut erittäin positiivista huomata, että monet ovat kokeneet uudet tavat toimia enemmän positiivisemmaksi kuin negatiiviseksi muutokseksi. Tietysti olemme aikaisemminkin hyödyntäneet digitaalisia työkaluja, mutta nyt jokainen asia tehdään sähköisesti. Omasta mielestäni osa kokouksista on myös tehostunut. Negatiivisena huomioina nostan sen, että nyt kun emme näe kasvotusten voi joitain asioita unohtua ja tulee vähemmän keskustelua niitä näitä. Mietin tätä tilannetta myös pitkällä tähtäimellä; miten meidän yrityksenä tulee muuttua vielä, että myös etänä työskentelevät viihtyvät jatkossakin. Etätyö kun kuitenkin on vähemmän sosiaalista, joten etäkahvitteluja pitää ainakin lisätä! Kotona asiat ovat muuttuneet paljon. Nyt ei ole kiire; harrastukset, sekä omat että kolmen lapseni, ovat loppuneet, joten aikaa riittää metsässä samoilemiseen. Tietysti ikävöin myös omia harrastuksiani, kuten salibandya, mutta ainakin nyt on paljon kiireetöntä ja yhteistä perheaikaa.

Mikä on ollut suurin muutos omassa elämässäsi verrattuna koronaa edeltäneeseen aikaan? 

– Suurin muutos ”normaaliin” elämään on ollut se, että on todella paljon vapaa-aikaa ja tämä kaikki aika pitäisi ilmeisesti käyttää hyödyllisesti. Tai ainakin siltä välillä tuntuu. Olemme perheen kera jatkuvasti ulkona tai lenkillä ja pariin otteeseen viime viikkoina olen todennut, että ensi kerralla valitsen kirjan ja luen sitä.

Miten kuvailisit Suomen tämänhetkistä tilannetta?

– Suomessa tilanne on tällä hetkellä hallinnassa, mutta itse mietin että miten tästä eteenpäin. Miten käynnistämme talouden? Ja miten pidämme maamme pyörät pyörimässä? Nyt toukokuun aikana hallituksemme on päättänyt, että alamme purkamaan poikkeusjärjestelyitä, mutta jotkin rajoitukset tulevat kestämään jopa heinäkuun loppuun asti ja kenties siitäkin eteenpäin.

Miten arvelet koronan vaikuttavan asennusalaan pitkällä aikavälillä?

–  Luulen, että talotekniikka-alalla tämä tulee näkymään tiukkana hintakilpailuna ja valitettavasti jotkin yritykset voivat joutua vaikeitten taloudellisten haasteiden  eteen.

Mitä kaipaat juuri nyt?

– Itse ikävöin niinkin yksinkertaista asiaa, että ravintolat saataisiin auki. Olisi ihana pyöräillä lähikahvilaan ja mennä kahville. Toivon, että lähtisimme kohta kohti normaalimpaa elämää.